Bu Web Sitesi Alperen GENÇ Tarafından Tasarlanmıştır.
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
KLU Lojistik Kulübü
05/10/2021 18:50:32 - 05/10/2021 18:50:32 - 250 Okunma - 0 Yorum

ULUSLARARASI NAKLİYE İÇİN GEREKLİ BELGELER

İthalat ve ihracat uluslararası nakliyenin temellerini oluşturan iki unsurdur. İhracat; bir ülkenin sınırlarının dışına kendi ürün ve mallarını göndermesi durumudur. İthalat ise yurt dışından ürünlerin gümrük sınırından geçerek ülkeye girmesi ve satışının ülke sınırları içerisinde yapılmasıdır.

Her iki faaliyette de birçok belge el değiştirerek uzun bir değişim zinciri oluşturur. Belgeler, ithalat ve ihracattan sorumlu taraflardan başlar, nakliye ve tüm bu süreçle uğraşan şirketler, gönderiyi uluslararası sularda taşımak için de ayrıca başka bir belge setine ihtiyaç duyarlar. Bu süreç için gerekli belgeleri kısaca düzenleyip kulüp olarak sizlere aktarıyoruz. İyi okumalar dileriz.

Sipariş Emri

Oluşturulan sipariş emri, bir siparişin işlendiğini onaylamak için resmi olarak imzalanmış bir belgedir. İlgili taraflar, gönderilen sevkiyat ve sözleşmenin imzalandığı tarih hakkında bilgiler içerir.

Fatura

Ödemenin nasıl ve ne kadar olduğu bilgilerinin yanı sıra fatura tanımlanmasından piyasa değerine kadar taşınan ürünün niteliği ile ilgili tüm özelliklere sahip bir belgedir. Fatura, vergi makamlarına sunulacak işlemin tüm ayrıntılarına sahip olduğundan, malların ithalatından sorumlu taraf için gereklidir.

Uluslararası Havayolu Konşimentosu

 

Havayolu Konşimentosu, tüm gönderi bilgilerini içerir. Gönderici ve alıcının adları ve adresleri, sevkiyatın fiyatı, sevk edilen bir dizi öğenin ayrıntıları ve ağırlıkları gibi önemli bilgiler bu belgenin içerisindedir. Eğer paketlerle ilgili özel bir talimat varsa, örneğin; herhangi bir paket yanıcı veya kırılgansa bu da havayolu konşimentosunda belirtilir.

Konşimento, sevkiyat ile başlangıçtan varış noktasına kadar seyahat eden bir belgedir.

Taşıma Senedi

Taşıma senedi vetya diğer adı ile konşimento kargonun sevkiyat süreci boyunca hayati bilgiler sunduğu için çok önemli bir belgedir. Sevkiyatın nereye gittiği, sevkiyatın detayları ve nasıl ele alınması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.

Paketleme Listesi

Paket Listesi ticari faturaya benzer ancak sevk edilen malların piyasa değeri hakkında bilgi içermez. Malların detayları, fatura numarası, paketin ağırlığı gibi spesifikasyonları da içerir.

Akreditif

Akreditif, bankaların ve finans kuruluşlarının müşterisi yararına belirlenen şartlar ve belgeler karşılığında kullanılmak üzere, bir başka banka ya da finans kuruluşunda açtırdığı kredi mektubudur. Alıcının ödemeyi zamanında işleyemediği durumlarda, kalan parayı karşılayarak işlemi kapatmak bankanın sorumluluğundadır. Uluslararası sevkiyatta önemli bir belgedir.

Navlun

Navlun, dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınan eşyanın bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret olarak tanımlanır.

Multimodal Konşimento

Bir sevkiyat başlangıç ​​noktasından varış noktasına taşındığında, onu nihai varış noktasına teslim etmek için farklı taşıma modları kullanmak zorunda kalabilir. Taşıma ile ilgili tüm detayların  kaydedildiği belgeye multimodal konşimento denir.

 

YAZAR

KLÜ Lojistik Kulübü

Yönetim Kurulu Başkanı

Alperen GENÇ

Uluslararası Nakliye

Facebook Twitter Google Plus

Bu sayfaya henüz yorum yapılmadı.


0
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.