Bu Web Sitesi Alperen GENÇ Tarafından Tasarlanmıştır.
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
KLU Lojistik Kulübü
10/03/2021 22:11:07 - 11/03/2021 22:11:07 - 7421 Okunma

Kaan Bilge' nin katılımlarıyla 06.03.2021 tarihinde "Havayolu Taşımacılığında İthalat ve İhracat" konulu konferansımızı gerçekleştirdik. İlk olarak "Gümrük nedir?" sorusuyla konferansımıza başladık. Gümrük, bir ülkenin sınırında bulunan ve eşyaların giriş çıkışlarında denetimlerinin yapıldığı yerdir. Havalimanına ürün gelince ilk hangi ambara gireceğine bakılır, GTİP kontrolü yapılır. İhracatta sistem üzerinden ürünler onaylanıyor fakat ithalatta hala beyanname gidip onaylatılarak işlem yapılmaktadır. EUR 1, ATR belgeleri olmazsa beyanname kapanmaz. Gümrükte hatlar vardır. Bu hatlar:

- Sarı Hat: Beyanname tescili ile ürün sarı hatta düşüyor. Sadece belge kontrolü yapılmaktadır.

- Kırmızı Hat: Bu hat da muayene fiziki olarak yapılmaktadır. Buna ek olarak belge kontrolleri de yapılmaktadır.

- Yeşil Hat: Eşyanın belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

- Mavi Hat: Bakanlıkça belirlenen onaylanmış kişi statüsüne sahip kişilerin ihracatta yararlandığı, eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

Beyanname nedir? Beyanname, malzemenin kimliğidir. Üzerinde alıcı, satıcı, GTİP numarası yazmaktadır. İzin belgeleri, sağlık belgeleri gibi belgeler de gerekli olduğunda eklenmektedir. Kaan Bey, gümrük bölümünde kendimizi geliştirmek ve yükselmek için öncelikle deneyim sahibi olmamız gerektiğini, sonrasında A karne olan gümrük müşavir yardımcısı belgesinin alınmasının gerektiğini ve ondan sonraki adım da B karne gümrük müşavir belgesi alınarak gümrük müşaviri olabileceğimizi bizlere iletti. Konferansımız öğrencilerimiz tarafından gelen sorular ile interaktif şekilde gerçekleşti. Katılımı için Kaan Bilge’ ye teşekkür ederiz.

 

KLÜ Lojistik İthalat İhracat Havayolu Kaan Bilge

Facebook Twitter Google Plus
Afiş
Webinar
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.