Bu Web Sitesi Alperen GENÇ Tarafından Tasarlanmıştır.
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
KLU Lojistik Kulübü
14/05/2021 14:09:25 - 14/05/2021 14:09:25 - 32145 Okunma - 0 Yorum

TEDARİK ZİNCİRİ İÇİN 2021’NİN 8 TEKNOLOJİ TRENDİ

Tedarik zinciri liderleri için bazı teknolojik trendlerin özellikle de pandemiden sonra daha da fazla yaygınlaştığını görüyoruz. Tedari zincirinde 2021’deki teknoloji trendleri konusunda Gartner’ın belirlediği 8 teknoloji trendi maddelerini sizlerle paylaşmak istedik.

Trend başlıklarına geçmeden önce; Corona virüsten sonra teknoloji trendi kavramının yaygınlaştığını ve dijitalleşmenin avantajlarından daha da fazla yararlanılmaya başlandığını ekleyelim. Diğer her sektörde olduğu gibi pandemi, lojistikte de pek çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor. Sektörün tedarik işletim modellerini bozma ve rekabet avantajı sağlama potansiyeline sahip yenilikçi teknolojilere bakmaları gerekiyor. Bu sebeple tedarik zinciri teknolojisi liderlerinin uzun vadeli kalıcı değişimi kabul eden ve kucaklayan bir zihniyet benimsemesi önemli.

Tedarik Zinciri 8 Teknoloji Trendi

1) Hiperotomasyon

Hiperotomasyon, son zamanlarda kullanılan araçlar ve planlanan yatırımlarla çok çeşitli teknolojileri mümkün olan en iyi şekilde karıştırmak ve eşleştirmek için bir çerçevedir. Bu terim, farklı kuruluşlar için farklı şeyler ifade eder, bu nedenle tedarik zinciri liderleri önce kendi bireysel tanımlarını bulmalıdır. Doğru şekilde dağıtılırsa, hiperotomasyon, alanlar arasında daha geniş bir iş birliğini teşvik edebilir ve farklı ve silo halindeki işlevler için bir entegratör görevi görebilir.

2) Dijital Tedarik Zinciri İkizi

Bu başlık kafa karıştırıcı gözükse de aslında tedarik zinciri ikizi, fiziksel tedarik zincirinin dijital boyutunu temsil ediyor. Tedarik zinciri ve işletim ortamındaki ilgili tüm verilerden elde edilir. Bu, DSCT’yi yerel ve global karar verme için sarsılmaz bir temel yapar.

3) Sürekli Zeka

Sürekli zeka, sektörün liderlerinin dijital dönüşümünü hızlandırmaları için en büyük fırsatlardan biridir. Bir bilgisayar verileri insanların yapabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde işleyebilir. sektörün liderleri – veya diğer sistemler – işlenen verilere bakabilir, neler olduğunu anlayabilir ve hemen harekete geçebilir. Büyük veriyi elde etmek için sürekli zekanın kullanımı önemlidir.

4) Tedarik Zinciri Yönetimi ve Güvenliği

Tedarik zincirleri boyunca malzemelerin ve bilgilerin tedarikçiler ve müşterileri arasında karşılıklı akışına yönelik tüm yönetsel görevler, Tedarik Zinciri Yönetimi olarak tanımlanabilir. Küresel risk olayları artmakta olduğundan ve güvenlik ihlalleri şirketleri hem dijital hem de fiziksel düzeyde etkilediğinden, bu durumlar giderek daha fazla önem arz ediyor.

5) Uç Bilişim ve Analitik

Verilerin toplama noktasına yakın bir yerde işlendiği ve analiz edildiği uç bilişimin yükselişi, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının yaygınlaşmasıyla aynı zamana denk geliyor. Gerçek zamanlı kararlar hatta otomatik düzeyde karar alabilmek için ihtiyaç duyulan bir teknoloji yöntemi olan uç bilişim şu anda imalat endüstrisine giriyor. Örneğin, bazı kuruluşlar depoları için sürücüsüz forkliftler benimsemiştir. Ağır ekipman satıcıları, bir parçanın ne zaman bakıma veya değiştirilmeye ihtiyacı olduğunu analiz etmek için uç bilgi işlem kullanabilir.

6)Yapay Zeka

Yapay zeka (AI), genellikle şirketlerin karmaşık içeriği anlamasına, insanlarla doğal diyaloğa girmesine, insan performansını artırmasına ve rutin görevleri devralmasına yardımcı olur. Şu anda, AI, tedarik zinciri liderlerinin veri siloları ve yönetişimle ilgili uzun süredir devam eden zorlukları çözmelerine yardımcı oluyor.

7) 5G Ağları

Önceki modellerle karşılaştırıldığında 5G, veri hızı ve işleme yetenekleri açısından ileriye doğru büyük bir adımdır. 5G’nin her yerde bulunan doğası, tedarik zincirleri için potansiyelini artırır. Örneğin, bir fabrikada 5G ağı çalıştırmak gecikmeyi en aza indirebilir ve gerçek zamanlı görünürlüğü ve IoT yeteneklerini geliştirebilir.

8) Sürükleyici Deneyim

Sanal, artırılmış ve karma gerçeklik gibi sürükleyici deneyim teknolojisi, tedarik zinciri yönetiminin gidişatını kökten etkileme potansiyeline sahiptir. Bu yeni etkileşim modelleri, insan yeteneklerini güçlendiriyor ve şirketler, güvenli ve gerçekçi bir sanal ortamda kapsamlı iş başında eğitim yoluyla yeni çalışanları işe alma gibi kullanım durumlarının faydalarını şimdiden görüyor.

 

YAZAR

LimitesShop İç Dış Ticaret LTD. ŞTİ

Yönetim Kurulu Başkanı 

Alperen GENÇ

 

Tedarik Zinciri Trendler

Facebook Twitter Google Plus

Bu sayfaya henüz yorum yapılmadı.


0
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.